JIT NARAIN CULTUURPIJS

Aan de Jit Narain Lezing is ook de uitreiking van de Jit Narain Cultuurprijs gekoppeld. Na de lezing zal jaarlijks de Jit Narain Cultuurprijs worden uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de Sarnámi cultuur. Het gaat hier om een geldbedrag van €. 5000,= en een speciaal hiervoor gemaakte sculptuur, gebaseerd op beelden die bij ons leven van contractarbeiders en landbouwers op het platteland van Suriname.

De sculptuur die aan de laureaat wordt uitgereikt is een beeld van 20 cm (beeld is 15 cm, sokkel is 5 cm). Dit beeld is ontworpen door de Haagse beeldhouwer Loek Bos, die ook sculpturen heeft gemaakt van Louis Couperus en van de Indische Tantes, naar een verhaal van Yvonne Keuls. Het beeld is in brons gegoten. De sculptuur is gemodelleerd op de eerste Hindustaanse landbouwers (contractarbeiders) in Suriname. Dus, een beeld van een landbouwer (khetihar) met een grote snor, in lendendoek (dhoti-kurtá) gekleed, met een tulband (pagari) op. In zijn handen houdt hij een tjap (cápu) vast. De tjap is een landbouwwerktuig waarmee de akkers bewerkt worden.

Na ontvangst van de prijs zal de laureaat als co-referent reflecteren op de keynote-spreker van de Jit Narain Lezing. Vervolgens is er een korte Q&A-sessie met de keynote-spreker en de laureaat en zal er ruimte zijn om enkele vragen vanuit de zaal te stellen.